Donnerstag, 16. Juli 2009

Nette Geschichte

... aus einer vergessen Welt...

Lumea romaneasca

La un sfert de ceas de mers cu masina de la Herculane spre Caransebes, se afla satul Petnic, apartinand de comuna Iablanita. O asezare de 700 de suflete si... un cantaret: Iosif Puschita, cel mai iubit si mai stimat om din sat, unul dintre putinii pastratori ai doinei banatene adevarate. E suficient sa-i rostesti numele, pentru ca sa-i afli viata, de cand s-a nascut. "Au, Doamne, Iojca al nostru?", intreaba repezit o femeie. "D-apai cine nu-l cunoaste in sat?! Canta de-ti rupe sufletul, ti-l scoate din tine." Femeia care ne lamureste e zdravana si rosie in obraji, ca merele pe care le duce in cos. "Cum ar fi fost nuntale la noi in sat fara el? Ne canta si cu gura, si cu "torogoata" (taragot) si-i si cantor la biserica: canta la slujbe, ca arhanghelu din ceruri. Si ne face si cojoace, ca-i mester bun. Familia Puschita o fost renumita in Petnic. Iosif o cantat de copil, ca tata si ca mosuica lui. Eu stiu, ca-s mai mare ca ani decat el. El canta adevarat romaneste, "pe batranete", traganat. Cei tineri, de astazi, canta mai saltaret, lor nu le mai plac doinele. Si tinerii de astazi nici nu mai vor muzica de-asta, acuma-i cu televizorul, de vezi numai blestematii ca si la discotecile acelea. Vai, Doamne, acolo-i lucru satanei, ca am vazut eu fete de-acelea dezbracate, de li se vad oasele si pielea de pe pantece. Vai, mare rusine!" Femeia o ia inaintea noastra, aratandu-ne drumul, si vorbeste repede, repede. O intreb cum o cheama si cati ani are. "Fena imi zice, dar ma cheama Eufemia, ca pe mosuica." Are 66 de ani, dar nu-i dai atat. O invidiez pentru obrazul intins si luminos. "Apai, nu ma dau cu nici o crema, nu stiu, de la munca de la camp, poate..." Rade cu cochetarie: "Eh, asa mi-i felul, ca asa o fost si mama: frumoasa si cand o fost batrana". Se asaza singura in fata aparatului de fotografiat, isi sumeteste capul si pozeaza fara inhibitii, ca si cand toata viata n-ar fi facut altceva, decat sa se "traga" in chip.
Iosif Puschita e acasa. Tocmai s-a intors de la salasurile vitelor, aflate nu departe de sat, pe dealuri. E bucuros ca cineva de la Bucuresti se intereseaza de dansul: are doar 64 de ani, dar cei de la emisiunile de radio si de televiziune l-au uitat, desi era o vreme cand ii batea de departe pe toti interpretii cunoscuti ai cantecului banatean. Ne asezam in fata unui pahar cu rachie si povestile incep sa curga. O lume aproape pe de-a-ntregul pierduta se lamureste in fata noastra, ca o fotografie sub solutia de revelator.

La ghijit porumbul

"Am fost patru copii la parinti si cu munca campului ne tineam: puneam cucuruz, orz, ovaz, cartofi si cresteam vite. Toata saptamana lucram si duminica ne petreceam. Tata a fost un becheriu (petrecaret) mare: nu era duminica sa nu se-adune cu prietinii lui, mergeau cand la unul, cand la altul, cand la birt. In fiecare duminica, se facea joc in platul (piata) satului, cu fanfara noastra de aici, din Petnic: de copil, jucam acolo descult, in izmene (pantalonii de panza pe care-i poarta taranii din zona Carasului). Am apucat si eu sa cant in fanfara aceea, dar s-au stins cei batrani si s-a desfiintat. Am mai ramas numai eu, cu un tovaras de-al meu, care canta la trompeta, dar acum i-or picat dintii si nu mai poate sufla. Cum ziceam, cand eram eu copil, se strangea lume la claca si la sezatori. Noi aveam o soba (camera) mare in front (in fata). Si cand veneam de la cules, aruncam porumbul din car drept pe geam, inauntru. Si acolo se strangea toata lumea la ghijit (depanusat). Si canta si bea pana dimineata, cand adormeau toti ca oile, claie peste gramada. Femeile veneau la lucru: cu furca, cu cipca, cu tors, cu vartelnita, cum se facea atunci. In fiecare seara, iarna in special, era casa plina, toti vecinii veneau la noi; si noi ne duceam la ei. Si acum se ajuta oamenii, nu-i vorba: cand unul are de ridicat o casa, vecinii sar toti, dar sa-i vedeti sara ca se duc la zbor (sezatoare) cu furca, nu mai exista, ca toata lumea se asaza in fata televizorului.
Am invatat singur sa cant la fluier (si-apoi si la torogoata), stand cu mieii pe coasta, ca toti copiii de seama mea. Tata canta frumos la fluier, si tata mare, si fratele tatei, care canta extraordinar, l-o chemat la Bucuresti, dar nu s-o dus: suntem legati de pamantul asta, bata-l Dumnezeu de pamant! C-asa am facut si eu, de-acea nu m-o cunoscut lumea, ca pe Ion Dolanescu sau Maria Ciobanu. Primul cantec l-am invatat de la tata si de la mosuica (sora tatei), care canta tare fain (or fost aici de la Institutul de Etnologie si Folclor, pe timpul lui Stalin, si o inregistrat-o cineva). Prima data, am cantat acasa cu tata, apoi la scoala, ca dascalii mei de atunci aveau mult drag de mine. Am avut-o invatatoare pe doamna preoceasa si tare ma tinea in brata, ca-i placea cum cant. Apoi am mai crescut si, pe la 10-11 ani, feciorii cei mari ma luau cu ei la fece (fete). Eu mergeam inainte, pe mala (ulita), cantand de mama focului, de scoteam fecile la poarta. Si ei, in urma mea, numai ce ramaneau de vorba cu ele. Dupa ce am terminat patru clase, am vrut sa ma duc si eu mai departe, sa fac sapte clase, aici, langa Petnic, la Iablanita, da n-o vrut sa ma dea muma (bunica, mama lui tata) si cu tata. Or zas ca din toti fratii eu sunt mai bun si mai milos si treba sa raman cu ei in casa, cum sa ma dea ei in straini? Si m-am plans, si m-am plans, ca tot locu-ntai am luat in toate clasele si imi placea scoala grozav, dar ei tot n-or vrut. Si aveam si eu o fata, Chiva, care-mi placea de ea.Si ziceam ca daca fac scoala, o sa-i placa si mai mult de mine si eu pe ea o s-o iau, ca-i frumoasa. Si o jucam la joc, si ea atata de frumos, de usor juca, ca parca scria. Si eu am ramas acasa, ca tata nu s-o indurat de lacrimile mele si ea o plecat la scoala. Apoi, m-or dat ucenic la un cojocar, acolo am stat patru ani, apoi m-am dus calfa la un alt cojocar. Am facut eu ce-am facut la cojoace, cantam si coseam. Macar la o scoala profesionala sa ma fi lasat, la Resita, la Caransebes! Ce sa fac, eram sarac, ma uitam la precinii (prietenii) ailalti... Ba, frace (frate), ba! Daca ma duceam de-acasa si invatam carte, eram si eu o stea a Romaniei acum! Un "star", cum zic americanii..."

Draguta din lanul de canepa

"Si asa mi-o venit tineretea. De la varsta de 14 ani, pana la 17 si ceva am vorbit cu-o fata, Floarea, si mi-era tare draga. Si dupa aproape patru ani, ne-am certat dintr-o gluma, la joc. Ca eu am jucat alta fata si am <>. I s-o parut ei ca m-am uitat nu stiu cum la aceea si seara n-o mai vrut sa iasa la mine la poarta si o iesit la altul. Ne-am sfadit atunci si ea, mai batoasa, s-o imbunat cu altul si in cinci saptamani urma sa faca nunta. Cand mai avea o saptamana pana la nunta, intr-o sambata de dimineata, eu culegeam la canepi intr-un deal. Si ea m-a vazut ca sunt acolo: a venit in drumul meu si s-a asezat la rau, cu o carpa de cusut in mana, chipurile. Stia ca acolo trebuia sa las canepile la topit. Iar eu, cand am coborat de pe deal si am trecut pe langa ea, m-am invartit si am atins-o cu sarcina cu canepi pe care o purtam in spate. N-a zas nimica. No, m-am dus a doua oara in deal. Ma intorc, iar dau de ea. Atunci ea mi-a zas: "Vin la mine in dumbrava, ca acolo ma duc cu vacile, dupa pranz". Numa atat mi-o trebuit: atunci am inteles ca tot a mea o sa fie! Am cules tot intr-o graba canepile si am fugit cu ele in spate, pe tot dealul, ca sa le termin mai repede. Ma duc pe dumbrava, vorbesc cu ea si vin acasa: tata era la foc, la cuina (bucatarie), cu mama. Eu zic: "Tata, eu ast-sara ma insor. Si ieu pe Floarea: ast-sara o fur, dac-ar fi ce-a fi!". Si m-am dus cu un priecin al meu, Grigore Bostioc, si i-am pazit casa Floarii: numa ce-l vedem pe copilu acela cu care era ea imbunata ca vine. Ea l-a bagat inauntru, ca i-a adus acela bomboane, cum s-aduce la fete. Dupa ce i-a dat drumul lui pe poarta, o venit la usa gradinii. Mama-sa o crezut ca-i dupa celalalt. Si am fugit cu ea prin gradina sus, pe deal, departe, unde aveam noi o coliba, de stateam vara la vite. Si precinu meu s-ontors si o-nceput sa bea cu tata aici, acasa, de bucurie. Acolo, in salasu-acela m-am insurat si am stat cativa ani, pana ne-am facut casa. O fost tare barbata si vrednica Floarea, din cale-afara: si noaptea lucra, tesea si cosea. Nu statea o clipa, si nici pe mine nu ma suferea sa vada ca stau. Si cand mergea inaintea vacilor, ea numa croseta. Toate minunile de pocloviti (cuverturi) ce vedeti in casa asta, toate de ea sunt facute, de mana sau la razboi. Cu ea am facut casa cea noua, peste casa noastra parinteasca, de la caramida. Si cand am gatat tot, ea s-o dus pe ceea lume. Avea 39 de ani. N-o avut noroc sa se bucure de munca ei si de copiii nostri (avem o fata si-un baiat). Acum, eu mi-am gasit alta muiere: ce sa-i faci, asa te duce viata asta."


"N-am ajuns sa cant pe o scena mare, adica sa debutez, decat la 37 de ani. Am avut un profesor de romana care o fost si directorul Centrului de creatie populara si o venit el si mi-o zis: "Mai, Iojca, nu vrei sa vii la concursul asta "Cantec nou in Mehedinti"?". M-am dus acolo, am luat-o si pe Floarea, nevasta mea de-atuncea, ierte-o Dumnezeu. Si nu stiam ce sa cant, ca nu aveai voie sa canti pe vechi, trebuia sa canti cantec nou. Si-mi dau de acolo un text sa-l pui pe-o melodie de-a noastra banatana. Dar cand am iesit pe scena si am vazut eu numai fire electrice, cabluri si numa capete si mulce lumiiini, au, ce m-am mai spariet! Si marea aceea de ochi care ma priveau din sala - vai, deodata mi s-au taiat picioarele: <>, cantam eu. Dar cand am ajuns la <>, n-am stiut cum sa zic, de emotie: am dat cu caciula de pamant, mi-am pus manile pe cap si am fugit de pe scena. Si doamna Emilia Comisel, care era in juriu, a trimis dupa mine sa reiau cantecul, ca se transmitea in direct prin Radio Craiova. <> A venit la mine muierea care prezenta festivalul: <>. <> <> Cum sa fac, cum sa fac, am strans asa din ochi si mi-am amintit versurile alea blastamate, cu canii barbati; si atunci, trecura apele-alea reci. Si, hai, mergem iar pe scena! Si Luta Popovita, dirijorul, face iara ritornella si eu incep sa cant. Si o mars bine, ca-mi detera astia premiu doi. Gata. Imediat m-or chemat la Bucuresti, la Radio, si am facut vreo sase inregistrari, cu melodii din cele vechi! Si apoi am mai fost odata si am facut douasprezece. Si de atuncea, a inceput sa auda lumea de mine. Si-am mers cu ansamblurile din Resita si din Caransebes la toate concursurile pe tara, am cantat, am jucat, dar acuma nu ma mai cheama nime. La Bucuresti, or uitat de mine. Ca as veni, numai bani de tren sa-mi deie, ca altceva n-as avea nevoie de nimica, as zbura pana acolo!"
Iosif Puschita isi mai domoleste tristetea cu un gat de rachie. "Rau tare ii ca doinele mor. De ce nu se mai canta cantecul batranesc? Dascalii la scoala nu invata pe copii cantecul adevarat. Invatatoarea de la noi din sat aduce casetofonul la scoala si le pune copiilor manele. Dascalii trebuie sa-i invete sa cante si sa joace romaneste, sa nu se piarda obiceiurile si cantecele noastre. Eu is si cantor la biserica si am vazut ca si popii acum nu stiu sa cante, toti canta fals (acuma, ma iertati, stiti ce inseamna fals, adica incepe intr-un ton si termina in altul). Nici unul n-are voce, au facut scoala, ca au dat bani. Si interpretii, care ajung pe scena, merg numai pe trasti (bacsisuri): cel care da mai mult ajunge sa aiba vreo filmare sau vreo inregistrare sau sa ia un premiu la un concurs. Eu am fost 24 de ani director de Camin Cultural. O fost ansamblu mare aici, <>, am luat premiu pe tara, la un festival la Dumbrava Sibiului, in 1989. Ei, de cand nu mai sunt eu acolo, de la Revolutie incoace, nu s-a facut nimic. Nu deschid caminul macar sa faca un club de sah, sa joace lumea, daca un grup vocal sau de dansuri nu se mai face. Si satenii sunt mahniti pe treaba asta si eu sufar ca am fost nene, am fost uica (unches), acum mi-s mos, bunic, dar n-o venit un copil sa zica: <>. M-am dus la dascal, la scoala, si l-am rugat sa ma lase sa ascult copiii, sa vad daca au ureche muzicala. Nici nu stiau, saracii, muzica populara, cantau de-alea cu <>. Am strans vreo 11 copii, baieti si fete, i-am invatat vreo cinci cantari de-ale mele, i-am invatat sa joace Batuta si Ardeleana (faceam repetitiile la mine acasa, ca la scoala era frig, asta-primavara, prin martie). I-am imbracat in port, cu opinci in picioare si i-am dus la sarbatoarea noastra de la echinoctiul de primavara: <>. Si la Herculane i-am dus, la un spectacol, si tare mult or placut la lume. Sunt cativa copii pe care-i urmaresc indeaproape si nu-i las pana nu-i fac pe ei <>, daca eu n-am ajuns! Ca si-n sat ii place inca la lume a juca. La Negeie, se intorc fiii satului, toti care-s plecati vin aici in sat, gosti (musafiri), se pun mese, se canta, se petrece, se bea zdravan, muzicantii canta in platu satului si se-ncing la joc. Ii bine, inca-i bine!"
Mergem sa colindam prin sat, sa vedem platul si biserica, la care nea Iojca e cantor. "Ca la noi, alt plat in Banat nu exista: e facut de pe timpuri, ca aici or fost crainicerii imparatului, acolo faceau prezenta dimineata si se adunau pentru instructie." Petnic a fost sediul de garnizoana de granita al armatei austro-ungare, iar imparatul Franz Jozef si imparateasa Maria Tereza nu o data veneau in apropiere, la Herculane, la bai. Piata petnicenilor e marginita de biserica (construita in secolul al Xix-lea), de casa parohiala, iar in mijloc e un monument al eroilor satului, care au murit in razboiul cel mare. Influenta austro-ungara se vede si in arhitectura caselor, in organizarea gospodariilor si in firea cumpatata a oamenilor. E sambata seara si la birt e oarecare animatie. Intram si cerem si noi o rachie. Doua fete rumene-n obraji si repezite la vorba ne aduc bautura si-l intarata pe unches. "Hai, nea Iojca, ne-ai gasit barbati? Ca vrem sa ne maritam!" Ne-nconjoara "priecinii" unchesului si incep sa discute politica. "Sa-si puna mintea la contributie domnii de la Bucuresti, de la Guvern, ca sa deie un lucru la fiecare. Sa nu mai fie atatia someri, ca asta-i mare pacoste: cand omul n-are de lucru, se strica la cap si se strica si rosturile si obiceiurile. Nu pot sa-mi dau seama unde-o sa mearga tara asta, unde se va duce pana-i gata, si noi astia batrani suntem speriati ca n-o sa aibe de unde sa ne deie o penzie."
Nea Iojca mai cere o rachie si ochii ii aluneca pe trupurile zvelte ale fetelor care servesc. Isi scoate caciula si-si trece mainile prin par, oftand cu naduf. Canta apoi: "Au, Doamne, cand eram in vremea mea,/ Sapte mandre ma iubea./ Uite ca s-a trecut vremea,/ Toate fetele-mi zic <>". Unchesul se intarata la vorba si la cantec: "Mai mandruta nu fi rea,/ Multumeste-ti si barbatul,/ Da-i si lui ce dai la altul,/ Au, au, au mai doda, mai". Nea Iojca canta cu patos, in ochi ii luceste lacrima neputintei varstei: "Mandra, cand ii fa pruncut/ Sa mi-l pui in leganut/ Sa-l lasi la nevasta-n poarta/ Dac-o fi sa fie fata/ Si sa-i pui numele Ana/ C-asa o-a chemat pe mama".
Iesim din birt. Mirosul amarui al amiezii de toamna a coborat peste sat. Imi vine sa-mi pun capul pe dealurile ruginii si sa ascult doinele banatene ale lui nea Iojca. "Au, au, mai doda, mai!"
Corina Pavel

Dienstag, 5. Mai 2009

Batrinetea cind te bate

Trenule masina mica

Aseara vintul batea

As ofta sa-mi iasa focul

Un tigan avea o casa

Pana cind nu te iubeam



Până când nu te iubeam, dorule, dorule
Unde mă culcam dormeam, dorule, dorule
Dar acum că te iubesc, dorule, dorule
Nu pot să mă odihnesc, dorule, dorule

Ies din casă să mă duc, dorule, dorule
Nu ştiu încotro s-apuc, dorule, dorule
Săraca inima mea, dorule, dorule
De la tin' nu se mai ia, dorule, dorule

Cantecul face parte din "Spitalul amorului" al lui Anton Pann, care cuprinde "slagarile" lautarilor din Tara Romaneasca de la inceputul sec. XIX (folclor urban). Gusturile protipendadei fanariotizate mergeau inspre "soundul" Stambulului care era Parisul sau New York-ul Balcanilor. E explicabil acest lucru. Si grecii au o astfel de muzica "orientalizata", ii zice "rebetika" parca. Dar indiferent de "imbracaminte", "dorul" e profund romanesc.

Lelita circiumareasa

Samstag, 2. Mai 2009

Gica Petrescu Zaraza



Cand apari senorita, in parc pe-nserat
Curg in juru-ti petale de crin.
Ai in ochi patimi dulci si luciri de pacat,
Si ai trupul de sarpe felin.
Gura ta e un poem de nebune dorinti,
Sanii tai un tezaur sublim.
Esti un demon din vis, care tulburi si minti,
Dar ai zambetul de heruvin.

Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza,
Cine te-a iubit ?
Cati au plans nebuni pentru tine,
Si cati au murit ?
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza,
Sa ma-mbete mereu.
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor si eu!

Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza,
Cine te-a iubit ?
Cati au plans nebuni pentru tine,
Si cati au murit ?
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza,
Sa ma-mbete mereu.
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor si eu!

Montag, 6. April 2009

Toni Iordache - Variatiuni pe tema "Foaie verde si-o craita"



Die hier gezeigte Aufnahme ist akustisch nicht die beste, jedoch erkennt man die Einzigartigkeit seines Spiels. Der Kameramann richtet sein Objektiv auf die Hände des Künstlers. Dabei erfasst die Kamera zeitweise die Schlögel kaum, so schnell wirbelt Toni Iordache über die Saiten seines Instruments. Stellenweise spielt er eine ganz andere Melodie als die Begleitband. Das Ganze in einem atemberaubenden Rythmus, wobei das Begleitorchester sichtlich Schwierigkeiten hat ihm zu folgen.
Es ist ein Genuss ihm beim Spiel zu beobachten und zu hören.

Toni Iordache Hora flacailor



Toni Iordache ein Virtuos auf dem Cymbal (Hackbrett). Er besitzt eine einzigartige Spieltechnik und Raffinesse mit bis zu 25 Seitenanschlägen pro Sekunde. Er hat das Cymbal aus dem Hintergrund der Begleitmusik eines Lautari-Orchesters herausgeholt und zeigt welch einzigartige Töne man diesem Instrument entlocken kann.

Sonntag, 5. April 2009



Gabi Lunca, eine der erfolgreichsten Sängerinnen, zusammen mit ihrem Ehemann Ion Onoriu am Akkordeon.

Über Lautari

Frühe Entertainer
"Lautari" werden die Familiendynastien der Roma-Musiker in Ungarn und Rumänien genannt: Einigen ihrer ersten Stars ist eine CD-Reihe gewidmet
VON CHRISTOPH WAGNER

Im 9. Jahrhundert, so sagt die Legende, verließen die Roma den Nordwesten Indiens, um nach Westen zu ziehen. Über den Iran und die Türkei gelangten sie in kleineren Trecks im 14. Jahrhundert nach Europa, wo sie wegen ihrer dunklen Hautfarbe und pechschwarzem Haar Aufsehen erregten. Auf ihrem Weg nahmen sie allerhand Nützliches auf - neben Musikinstrumenten auch Rhythmen und Melodien, die sie weitertrugen. Ein Musikinstrument, das damals von vielen Roma gespielt wurde, war die Laute. Deshalb werden noch heute in Ungarn und Rumänien die Familiendynastien alter Romamusiker als "Lautari" bezeichnet.

Die sogenannten "Magnaten- und Künstlerkapellen" aus Ungarn und Rumänien gehörten - neben neapolitanischen Mandolinengruppen und alpenländischen Jodelgesellschaften - zu den ersten professionellen Musikensembles, die ab Mitte des 19. Jahrhunderts ausgedehnte Gastspielreisen durch Europa unternahmen. Mit vier, fünf Geigern, Kontrabass und Hackbrett traten sie in Kur- und Seebädern, vornehmen Restaurants, großen Hotels und Music-Halls auf, wo sie die Zuhörer mit schluchzenden Weisen und atemberaubendem Fingerspiel verzückten. Im krassen Gegensatz dazu stand die Verachtung, die den Roma vielerorts entgegenschlug. Ihre Randstellung schürte Misstrauen und Argwohn, Pogrome und Verfolgungen waren die Folge. Im Bund mit Nazi-Deutschland ließ das faschistischen Regime Rumäniens während des Zweiten Weltkriegs 70.000 Roma verschleppen und im Todeslager von Transnistrien ermorden.

Heute leben über zwei Millionen Roma in Rumänien, und machen damit ein Zehntel der Gesamtbevölkerung aus. Bis heute werden sie als Menschen zweiter Klasse behandelt; ihre Situation ist prekär. Nationalistische Politiker hetzen gegen die "schwarze Pest", und rassistische Attacken und Polizeiübergriffe sind keine Seltenheit. Der Triumph rumänischer Gypsy-Kapellen im Westen hat ihr Ansehen ein wenig gehoben. Blaskapellen wie die Fanfare Ciocarlia oder das "Lautari"-Ensemble der Taraf de Haidouks werden von Hollywoodstar Johnny Depp hofiert. Doch in Rumänien selbst hat sich ihre Situation nicht grundsätzlich verbessert.

Für die "Lautari"-Musiker aus den Vorstadtslums von Bukarest ist Musik so lebensnotwenig wie Essen und Trinken. Von klein auf lernt der Nachwuchs das musikalische Handwerk in der Familie, wo jeder virtuos ein Instrument beherrscht, aber niemand Noten lesen kann. Man lernt "mit den Ohren". Die "Lautari"-Musiker treten mit ihren "Taraf" genannten Gruppen zumeist bei Hochzeiten oder Kindstaufen auf: Festen, die oft tagelang dauern und die Musiker an den Rand physischer Erschöpfung bringen. Stunden um Stunden heizen sie mit schnellen, rhythmischen Tänzen wie Hora, Briu, Sirba und Geamparale den Festgästen ein.

Als "König der Hochzeitsmusiker" galt in den Sechzigerjahren der Hackbrettvirtuose Toni Iordache, ein Jahrhunderttalent. Wenn er nicht als rumänischer "Exportschlager" mit dem staatlichen Folklore-Ensemble im Westen auf Tournee war, brachte er bei Trauungsfeierlichkeiten mit seinen 25 Schlägen pro Sekunde die Stimmung zum Kochen. Wie es heißt, soll der weltberühmte Dirigent Sergiu Celibidache nach einem Auftritt von Iordache mit den Tränen gerungen haben, so rasant konnte dieser über die Stahlsaiten seines Hackbretts wirbeln.

Der Hackbrett-Akrobat Toni Iordache, der stets im weißen Smoking mit schwarze Fliege auftrat, ist auf dem vierten Album aus einer CD-Reihe zu hören, die das Berliner Label "Asphalt Tango" herausgegeben wird. Die Serie präsentiert rare historische Aufnahmen berühmter Lautari-Musiker aus den Sechziger- und Siebzigerjahren, die im Westen bisher kaum zugänglich waren. Außer auf seinem eigenen Album ist Iordache noch auf den Aufnahmen des Violinisten Ion Petre Stoican zu hören: Wie gewohnt, galoppiert sein Hackbrett leichtfüßig über die ungeraden Metren, während das Akkordeon mit eleganter Ornamentik verziert. Die beiden Instrumente bilden die ideale Grundlage für die arabesken Melodien der Geige, die in eindringlicher Manier spricht und weint.

Vielleicht hat Ion Petre Stoican ja versucht, mit seiner Violine den Gesang von Romica Puceanu nachzuahmen. Ihr unvergleichliches Stimmorgan ließ die füllige Vokalistin in den Sechzigerjahren zur Inkarnation der Lautari-Musik schlechthin aufsteigen. Ihre Spezialität waren Lieder von Liebe, Schmerz und Glück, die sie mit einfühlsamem Timbre umwerfend in Szene zu setzen verstand. Einschmeichelnd und samtweich klang ihr Gesang, ein Stil, der in ähnlicher Weise vom Sänger Dona Dumitru Siminica mit hoher Falsettstimme gepflegt wurde. Begleitet wurde Romica Puceanu, die im Aufnahmestudio nie ohne ihre randvoll mit Cognac gefüllte Teekanne aufkreuzte, von den Gore-Brüdern: zwei legendäre Gestalten an Geige und Akkordeon, die einer alten Musikerdynastie entstammen und die alten Taraf-Melodien noch in ihrer unpolierten Art zu spielen wussten.

Nach dem Ende des Kommunismus und dem Einbruch westlicher Popkultur ist die alte "Musica Lautareasca" heute im Niedergang begriffen. Den Namen von Romica Puceanu - einst ein Star, der vom Volk verehrt wurde - kennt heute fast niemand mehr. Die Jugend tanzt nach anderen Rhythmen. Die Lautari-Musik wartet darauf, wieder entdeckt zu werden: als Inspirationsquelle für neue Stile.


In der Reihe "Sounds From a Bygone Age" sind bislang Aufnahmen von Ion Petre Stoican, Romica Puceanu & The Gore Brothers, Dona Dumitru Siminica und Toni Iordache erschienen (alle Asphalt Tango)

aus: TAZ vom 12.05.2007

Dona Dumitru Siminica - S-a dus puiu' de la mine

Faramita Lambru - Mai, carciumar, mai

Irina Loghin La crasma din Ferentari

Romica Puceanu - Pe mine ma cheama Floare

Romica Puceanu - Spritule, eu te beau, mai spritule

Maria Tanase Haulita

Florea Cioaca - Du-te dor si te revarsa

Florea Cioaca - Mierlita cand e bolnava

Florea Cioaca Hora Boldenilor (solo vioara)

Sonntag, 22. März 2009

Hora lui Teisanu

Doina Oltului

Sarba, Hora din Teis

Sarba expositiei de la Paris, Hora

Cine a pus carciuma-n drum, Sarba fetitelor

Aoleu, Lelita floare, Hora lui Gore

Asta iarna era iarna si Sapte saptamini din post

Jalea tiganului



Eine veränderte Form dieses Liedes ist heute die Hymne der Sinti und Roma:
Gelem, gelem

Vine Lelea pe colnic

Hora lui Ion Dinicu si Sarba Tantii

Ca pe lunca

Am ibovnic la Mizil

Hora lui Timosca

Sarba lui Pompieru

Sarba lui Ilie

Hora boiereasca

Caruta Postei

Hora lui Dobrica



... irgendwie erinnert es an Enescu und seine Rapsodia romana

Ceasornicul

Hora Martisor



Hora Martisorului gespielt von Ion Voicu

Cât îi Maramureşu



Cât îi Maramureşu

Cât îi Maramurăşu,
nu-i cocon ca eu şi tu.

Câte flori pe Iza-n sus,
tăte cu mândra le-om pus.

Câte le-om pus până-n prânz,
tăte rădăcini or prins.

Câte le-om pus până-n sară,
or ieşît, dar s-or uscară

Câte le-om pus până-n zori,
tăte-s mândre şî cu flori.

Cât îi Maramurăşu.,
nu-i cocon ca eu şî tu,
nici oraş ca Sighetu.

Doina din Maramures



Doină din Maramureş
Prin pădure trece-mi-oi
Frunză verde şi-un anioi (?)
Şi pe vale şi pe grui

Ş-oi scrie tare departe
Ş-oi scrie la badea carte
Şi pe vale şi pe grui

Că badea care mi-i drag mie
Îi plecat la cătănie
Şi pe vale şi pe grui

Uhai bade



Uhăi bade
Uhăi bade, uhăi bade uhăi mă
Uhăi bade, uhăi bade ţucă-i mă
Şi mă reazimă de-o salcă
Şi mă ţucă pân' te calcă
Hăi că vin acum
Călare pe Vânătu

Că vine badea de la miei
Vine badea, vine badea de la miei
Ai şi dacă vine ce-i
Ai şi dacă vine ce-i
Au, pe lângă stână
Să se facă brânza bună
Să nu fie usturoaie
Ca gura de jinăroaie

Păi uhăi bade, uhăi bade cum să fac
Cum să fac, să te-apuc şi să te ţuc
Să te ţuc şi să mă duc
După capre să te-aduc
Ai, ui, pe sub brădui
Cu mândruţa nu ştiu cui
Ba o ştiu dar nu vă spui

C-astă vară, astă vară-ai fost mânzar
Şi la vară, şi la vară eşti brânzar
Că ştii seama la găleata
La băciţă câte-odata
Hăi, că vin amu,
Călare pe Vânătu

Garofita oder Colo-n vale-n gradinita



Colo-n vale-n grădiniţă
Şi-am zis verde lămâiţă
Colea-n vale-n grădiniţă
Colea-n vale-n grădiniţă
Paşte calul lui Gheorghiţă

Şi-aoleu leliţo
Şi-aoleu fetiţo
Ce-ai cu mine fă
Iubeşte-mă mă

Paşte calul lui Gheorghiţă
Priponit de-o garofiţă
Paşte calul lui Gheorghiţă
Priponit de-o garofiţă

Şi-aoleu leliţo
Şi-aoleu fetiţo
Ce-ai cu mine fă
Iubeşte-mă mă

Garofiţa s-a uscat
Calul lui Gheorghe-a scăpat
Garofiţa s-a uscat
Calul lui Gheorghe-a scăpat

Şi-aoleu leliţo
Şi-aoleu fetiţo
Ce-ai cu mine fă
Iubeşte-mă mă

Aleargă Gheorghiţă-aleargă
Aleargă cu capul gol
Aleargă Gheorghiţă-aleargă
Aleargă cu capul gol

Şi-aoleu leliţo
Şi-aoleu fetiţo
Ce-ai cu mine fă
Iubeşte-mă mă

Aleargă cu capul gol
Că-ţi scapă calu-n mohor
Aleargă cu capul gol
Că-ţi scapă calu-n mohor

Şi-aoleu leliţo
Şi-aoleu fetiţo
Ce-ai cu mine fă
Iubeşte-mă mă


Şi-aoleu leliţo
Şi-aoleu fetiţo
Ce-ai cu mine fă
Iubeşte-mă mă

Valeleu

Mi-o zis mama că mi-o da (văleleu, văleleu)
Zestre când m-oi mărita (văleu, văleu, văleleu)
Douăzeci de perne mari
Toate pline cu ţânţari

Douăzeci de perne mici
Toate pline cu furnici
Douăzeci de perne moi
Toate pline de gunoi

Douăzeci de poloboace
Făr' de fund şi făr' de doage
Două raţe crăcănate
Astea cică-s vaci cu lapte

Tulnicul

Doda doda



Dodă
Dragu-mi-i unde-am intrat
Şi cu cin' m-am adunat
Dragu-mi-i unde-am intrat
Şi cu cin' m-am adunat

Păhăruţu-acest de vin
Nu ştiu doamne cu-i să-nchin
Păhăruţu-acest de vin
Nu ştiu doamne cu-i să-nchin

Păi vad aci un om frumos
Închina-i-aş bucuros
Păi vad aci un om frumos
Închina-i-aş bucuros

Că ăst pahar de oi be
Ştiu că n-a fi moartea me
Că ăst pahar de oi be
Ştiu că n-a fi moartea me

Că şi moartea de mi-a fi
Tot aş bea vreo două trii
Că şi moartea de mi-a fi
Tot aş bea vreo două trii

Pe aici stau, îl dau în sus
Că mi-i drag cine l-o pus
Pe aici stau, îl dau în sus
Că mi-i drag cine l-o pus

Că mi-i drag cine l-o pus
Şi pe cine l-o adus
Că mi-i drag cine l-o pus
Şi pe cine l-o adus

Dragu-mi-i unde-am venit
Şi cu cin' m-am întâlnit
Dragu-mi-i unde-am intrat
Şi cu cin' m-am adunat

Lelita Ioana

Bulgaras de ghiata rece

Sapte vai si-o vale adinca



Sehr schöne Interpretation, vor allem das Akkordeonsolo.

Mittwoch, 18. März 2009

Maria Tanase Cine iubeste si lasa

Colaj Irina Loghin



COLAJ IRINA LOGHIN 90 DE MIN (2 albume full)
Asculta mai multe audio Muzica »

Leider nur Audiospur...

Lautareasca



50 de MIN LAUTAREASCA BETON !!!!! ;)
Vezi mai multe video din Muzica »

verschiedene Musiker in einer recht guten Aufnahme

Dienstag, 17. März 2009

Canta cucule

Marine la nunta ta

M-a facut mama oltean

Satra



1. N-am nici rochii, nici pantofi
Nici castel cu slujitori
In caruta m-am nascut
Din caruta stiu sa cant

2. Tiganco cu banii-n par
Si cu sanii ca de mar
Hai cu mine-n lumea mare
Sa vezi cum e cu parale

3. Mai straine, mai straine
Stai in lumea ta cu bine
Eu nu-mi la tiganii mei
Poti sa-mi dai tu mii de leï

Saraiman

Ia mai da o damigeana

Ileana, Ileana

Satra

Inimioara inimioara

Asta seara stam aici pana dimineata

De ce plangi, fetita mamei?

Te-ai jurat neicuta-n drum

O batrana intr-o gara

Ciuleandra

Roata vietii

Cetera inima mea

Cand s-a impartit norocu

Inel, inel de aur

La crasma din Ferentari



u.a. Gica Petrescu, Irina Loghin, Faramita Lambru und 2 Opernsänger die ich leider nicht kenne.

Mai spritule

Trei focuri ard pe lume

Maria Tanase zusammen mit Faramita Lambru

Trei focuri arde pe lume
Foaie verde mărăcine
Draga neichii mamă
Trei focuri arde pe lume
Şi nici unul n-arde bine
Draga neichii mamă
Cum arde inima-n mine

Arde, arde nu se stinge
Draga neichii mamă
Inimioara mi se frânge
Şi n-are gură să strige
Draga neichii mamă
Inimioara mi se frânge

Şi n-are gură să strige
Draga neichii mamă
Şi să ceară ajutor
Că simt puicuţo că mor
Draga neichii mamă
Tot de-al dumitale dor

Zi una mai saltareata



Die Aufnahme stammt aus dem Kinderfilm "Harap alb". Es singt der berühmte Faramita Lambru. Die Aufnahme ist leider in schlechter Qualität.

zii una mai saltareata
ca la 4 dimineata
ca la 4 dimineata
cand se duc olteni-n piata
hai fir-ar sa fie de viata
ca-i subtire ca o ata
tragi de ea si zici ca tine
si s-a rupt cand ti-e mai bine.

ia mai umple iar paharul
sa ciocnim cu lautarul
de-cand mama m-a facut
chef uscat n-am mai vazut!

ata cand s-a rupt in doua
faci un nod si zici ca-i noua.
d-apoi viata cand se duce
salutare... si pui cruce!
geaba ai aur si palate
tot aici le lasi pe toate...
si nu plange dupa tine
decat al de ti-a vrut bine.

ia mai umple iar paharul
sa ciocnim cu lautarul
foaie verde tamaioasa
cui e somn sa plece acasa.

da vioara si sacazul
canta tu ca eu tin bazul
da daca va tin eu bazul
cred ca ne apuca pranzul
e buna si ziulica
dar se duce nopticica
si noaptea ma simt mai bine
ca tine la sprit ca mine.

hai ca n-am voie sa beau
hai ca n-am voie sa beau
si-uite ca beau si nu morrr
de boala dusmaaanilorrr.

Potpuriu



u.a. Bucurestiul meu iubit
Mi te-ai lipit de suflet

Sonntag, 8. März 2009

Grigoras Dinicu Hora staccato und andere Werke





Jasha Heifetz zeigt in der 2.ten Aufnahme seine einzigartige Spieltechnik. Die Aufnahme stammt aus dem Jahr 1947 in New York aufgenommen, wobei Hora staccato von Grigoras Dinicu 1906 geschrieben wurde. Jasha Heifetz überarbeitet das Werk 1932 zu einem Konzerststück und es wird seitdem unter dem Namen beider Virtuosen in Konzertsälen dieser Welt aufgeführt.

Irina Loghin, Florin Piersic Sapte vai si-o vale adinca, Tudorito lele, Frumoasa este viata

Gheorge Dinica Cine a pus circiuma in drum



Das Original als Instrumentalstück von einem der besten Geigenspieler Grigoras Dinicu siehe hier: http://www.youtube.com/watch?v=HIIqwGmp3_8

Gica Petrescu Da-i cu spritu pin'la ziua

Gica Petrescu Dragoste batu-te-ar vina

Samstag, 7. März 2009

Mana birjar und Zaraza mit Fotos aus dem Bukarest der 30er Jahre



Mana birjar

Tiganii cânta romanta
Unei femei ce-am iubit
Trezind în mine speranta
De ea când mi-am amintit

S-o mai iubesc e zadarnic
Acum atâta doar vreau
Sa uit de chinul meu amarnic
Sa hoinaresc si sa beau

Mâna birjar
Si du-ma-n noapte
Cât mai departe
Oriunde-ai vrea

Iubirea mea
E-o nebunie
Nici în betie
N-o pot uita

As vrea în goana
Sa uit ce-i suferinta
Si vechea rana
Sa vindec cu-n pahar

Mâna birjar
Si du-ma-n noapte
Cât mai departe
Oriunde-ai vrea

Mâna birjar
Si du-ma-n noapte
Cât mai departe
Oriunde-ai vrea

Mâna birjar

Text und Musik: Jean Moscopol


Zaraza
Când apari seniorita în parc pe-nserat
Curg în juru-ti petale de crin
Ai în ochi patimi dulci si luciri de pacat
Si ai trupul de sarpe felin

Gura ta e-un poem de nebune dorinti
Sânii tai un tezaur sublim
Esti un demon din vis care tulburi si minti
Dar ai zâmbetul de heruvim

Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza
Cine te-a iubit
Câti au plâns nebuni pentru tine
Si câti au murit
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza
Sa ma-mbete mereu
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor si eu

Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza
Cine te-a iubit
Câti au plâns nebuni pentru tine
Si câti au murit
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza
Sa ma-mbete mereu
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor si eu

Musik und Text: Christian Vasile

Wunderschöne Fotos aus dem alten Bukarest von Nae Ionescu.

Maria Tanase Mi-am pus busuioc in par



Mi-am pus busuioc in par, mai
Sa pot avea pe vino-ncoa'
Sa fiu ochioasa, nabadaioasa
Sa se-mbulzeasca si sa ma iubeasca baietii

Mai busuiocule, mai nu fi rau
Hai si ajuta-mi cu farmecul tau.

Mi-am pus busuioc in san, mai
Pe sufletel sa-mi sada el
Sa ma mangaie si sa nu spuie
Cine-i iubitul si cine imi este sortitul.

Mai busuioace mai busuiocel
Vezi si-l alege p-al mai frumusel.

Ca zice lumea ori si ce
Poate sa spuna ca sunt nebuna
Ca e prostie, vrajitorie
Pai zica lumea ori si ce
Eu tot cred in farmece.

Mi-am pus busuioc la poarta
Ca sa-l vrajesc p-al de-l iubesc
Sa-si uite casa, sa-si uite masa
Si cu tot dragul pe seara sa-mi treaca el pragul.

Mai busuioace mai nu fi sanchiu
Adu-l devreme si tine-l tarziu.

Ca mi-am pus busuioc in pat, mai
Sa-i placa lui, iubitului
Sa-i fie bine cand e cu mine
Sa mi-l imbete ca sa-si uite de alte fete.

Mai busuioace tu stii ce vreau eu
Tine-mi-l mie, doar mie mereu.

Ca zica lumea ori si ce
Poate sa spuna ca sunt nebuna
Ca e prostie, vrajitorie
Zica lumea ori si ce
Eu tot cred in farmece.

Verfasser unbekannt

Maria Tanase Lung ii drumul Gorjului



Foie verde-a bobului
Foie verde-a bobului
Lung ii drumul Gorjului
Da-i mai lung al dorului
Ca la Gorj te duci si vii
Dorul n-are capatai

Marioara de la Gorj
Marioara de la Gorj
Ia la neica vreo doi zloti
Si nu te iubi cu toti
Ia la neica vreo doi zloti
Si nu te iubi cu toti

Sine-ti neica plata ta, mai
Sine-ti neica plata ta, mai
Mie-mi place dragostea
Si cand il pup pe neica
Mie-mi place dragostea
Si cand il pup pe neica

Marita cu ochi ca mura
Marita cu ochi ca mura
Pupa-ti-ar neicuta gura
Pupa-ti-ar neicuta gura
Pe mine ma mustra lumea
Ca te pup in toata ziua

Pe mine ma mustra lumea
Ca te pup in toata ziua
Si eu nu te vaz cu luna
Si eu nu te vaz cu luna
Marita cu ochi ca mura
Pupati-ar neicuta gura

Verfasser unbekannt

Maria Ciobanu Ia-ti mireasa ziua buna

Maria Ciobanu Lie. lie ciocarlie

Tiberiu Ceia Tot asa ma bate gindu




Tot asa ma bate gindu
Sa-mi vind casa si pamintu
Sa-mi iau cai si hamuri bune
Sa ma duc cu mindra-n lume
Sa-mi iau cai si hamuri bune
Sa ma duc cu mindra-n lume
Mindrulita draga mea.

C-asa inima imi cere
S-am mindruta pe placere
Sa am mindruta frumoasa
Sa ma duc cu drag acasa
Sa am mindruta frumoasa
Sa ma duc cu drag acasa
Mindrulita draga mea.

C-asa-mi zice frunza-n vie
Sa iubesc ce-mi place mie
C-asa-mi zice frunza-n fag
Sa iubesc tot ce mi drag
C-asa-mi zice frunza-n fag
Sa iubesc tot ce mi drag
Mindrulitza draga mea.
C-asa-mi zice tata meu
Ce iubesc sa fie al meu.
Mindrulita draga mea.

Tiberiu Ceja Frumoasa-i vecina noastra

Dan Spataru Tarancuta tarancuta

Petre Alexandru Ionel Ionelule

Ioana Radu Mai vino seara pe la noi

Luigi Ionescu Lalele

Gica Petrescu Du-ma acasa mai tramvai



Du-ma acasa, mai tramvai,
Du-ma acasa, ce mai stai...
Du-ma la casuta mea,
Cu portita si cismea.

Noaptea se lasa in mahala,
Pe strada noastra e pustiu.
La o portita sta cineva,
Si ma asteapta ca sa vin.

Pai...
Du-ma acasa, mai tramvai,
Du-ma acasa, ce mai stai...
Du-ma la casuta mea,
Cu portita si cismea.
bis...

Noaptea se lasa in mahala,
Pe strada noastra e pustiu.
La o portita sta cineva,
Si ma asteapta ca sa vin.

Pai...
Du-ma acasa, mai tramvai,
Du-ma acasa, ce mai stai...
Du-ma la casuta mea,
Cu portita si cismea.

Maria Tanase Aseara ti-am luat basma



Aseara ti-am luat basma, tra, la, la, la, la, la, la,
Si-acum te vad fara ea, la, la ...
Pai cine ti-o mai lua basma, la, la...
Sa se destrame ca ea, la, la...

Aseara ti-am luat cercei, la, la ....
Si-acum te vad fara ei, la, la...
Pai cine ti-o mai lua cercei, , la, la...
Sa se spânzure ca ei, la, la ...

Aseara ti-am luat margele, la, la ...
Si-acum te vad fara ele, la, la ...
Cine ti-o mai lua margele, la, la ...
Sa se desire ca ele, la, la ...

Aseara ti-am luat inel, la, la ...
Si azi te vad fara el, la, la ...
Cine ti-o mai lua inel,
Sa se-ncovrige ca el, la, la...

Verfasser unbekannt

Sofia Vicoveanca Hai feciori la strigatura

Sofia Vicoveanca Hora mare



Pai frunza vesteda-n gradina
Ca zice lumea ca-s batrina, mai!
Pai dar m-i tinara ursita
Caci mai pot juca batuta
Si hora din pojorita, mai

Asta-i hora mare
Ia glasul pe rare
Cit am fost fatuca
O jucam cu toti pe lunca
Asta-i hora veche
Joc fara pereche
Hora-i din strabuni
Pentru tineri si batrini
Hai cu totii leganatu
tam-diri-diri-diri-diridira
C-asa-i jocu adevaratu
tam-diri-diri-diri-diridira..

Si-o joc si mult, si-o joc si bine
Ca parca am scintei in mine, mai
Da haida roata la piriu
Tot o fata si un flacau
Da unde-s ele, hop si eu, mai
Ia poftiti cumatrii
In pas de pe fete
Cu toti mosnegeii
Ce joaca in-rind cu flacaii
Toate in strai alease
Cinste cui le tease
Si-n obraj bujorii
Ca n-i drag craiului cu flori
Haida bade sus opinca
Ca joci cu lele domnica.

Ca badea-nvirte horele, mai
Ca de te trec sudorile
Ca si cind striga si cind joaca
Cu mindra care-i e draga
Arde iarba pe tarla, mai
C-asa-i hora mare
Lasata sub soare
C-o pastram in satu
Cum ne-a fost pe lume datu
O cinstim cu totii
Mosii si nepotii
Tineri si batrini
Da haideti oameni dragi si buni
Ca asta-i hora batrineasca
tam-diri-diri-diri-diridira
Cine-o joaca sa traiasca
tam-diri-diri-diri-diridira
Hai si-a trai cu orili, mai
tam-diri-diri-diri-diridira
Ca iarba cu florili.
tam-diri-diri-diri-diridira

Verfasser unbekannt

Ioana Radu Piatra-i piatra



Of ooof
Piatra piatra de e piatra
Sade jumatate'n apa
O calca calu si crapa
Inima mea multe rabda
Rabda inima si taci
Tu le faci tu sa le tragi
Le trag si le patrimesc
Pentru'n pui care'l iubesc
Of of of offf
Lelito fa

Of ooof
Si iar verde anason
Scoala'te puica din somn
Pana'n revarsat de zori
De da'mi gurita ca mor
Caci gurita dela tine
M'a prapadit vai de mine
M'a prapadit si-am sa mor
De al dumitale dor
Of of of offf
Lelito fa

Of ooof
Cat oi fi si'oi mai trai
Fata mare n'oi iubi
Fata mare se marita
Te lasa cu inima fripta
Ca dragostea femeiasca
Te usca te face iasca
Te scoate la primavara
Galben ca turta de ceara
Of of of offf
Lelito fa

Verfasser unbekannt

Maria Tanase Lume, lume



Lume, lume, sora lume
Lume, lume, sora lume
Cand sa ma satur de tine
Cand sa ma satur de tine
Lume, sora lume
Cand s-o lasa sec de paine
Si paharutul de mine
Poate-atunci m-oi satura
Poate-atunci m-oi satura
Cand o suna scandura
Cand o suna scandura
Lume, sora lume
Cand m-or baga in mormant
Si n-oi mai fi pe pamant
Lume, sora lume

Asa-i lumea trecatoare
C-asa-i lumea trecatoare
Unul naste altul moare
Unul naste altul moare
Lume, sora lume
Il de naste necajeste
Il de moare putrezeste
Lume, sora lume

C-asa-i lumea trecatoare
Unul naste altul moare
Lume, sora lume
Il de naste necajeste
Il de moare putrezeste
Lume, sora lume

Verfasser unbekannt

Maria Tanase Ciuleandra




Foaie verde siminoc,
Tineti Ciuleandra pe loc,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Tineti-o flacai asa,
Pan-o ajunge Puica,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Intariti-o nitelus
Ca ajunge acus-acus
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Mai intariti-o de-un pas,
C-a ajuns si n-a ramas,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Doua fire, doua paie,
Luati Ciuleandra la bataie,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Tot asa, ca nu ma las,
Ca sunt cu Puica pe-un pas,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

Doua fire, doua paie,
Ia Ciuleandra la bataie,
S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa.

S-inc-odata mai baieti,
Hop s-asa s-asa!

Verfasser unbekannt